Aan de slag met:
Springen
We beginnen met werken over de balken, dit is afhankelijk van de ervaring van zowel paard als ruiter. is je paard recht tussen 2 teugels gaan we de uitdaging verder uitbreiden naar een parcours.
De springsport vereist een lange opleidingsperiode en een deskundige, intensieve begeleiding van een gediplomeerde instructeur, waarmee je een duidelijk onderscheid maakt tussen de basissport en de topsport dit heb je nodig om succes te kunnen hebben in de springsport. dit leer je bij het Keelven vanaf level 4, voor de ruiters met meer lef.
-
BASISBEHEERSING VERREIST
-
DRESSUUR OVER HINDERNISSEN
-
LEER DE AFZET VAN HET PAARD REGELEN
Meer informatie
wat is springen?
Springen is een van de meest populaire discipline. Paard en ruiter moeten een springparcours afleggen tussen de 10 en 13 hindernissen. Het doel is om dit parcours te springen zonder fouten te maken. de springsport vereist een lange opleidingsperiode en een deskundige, intensieve begeleiding van een gediplomeerde instructeur, waarmee je een duidelijk onderscheid maakt tussen de basissport en de topsport dit heb je nodig om succes te kunnen hebben in de springsport.
Het belangrijkste wat je moet beheersen voordat je gaan beginnen met springen is de basis van dressuur. je moet namelijk stap draf en galop op elk paard of pony kunnen uitvoeren, en je moet beschikken over een goede houding en zit, het spreekt vanzelf dat de ruiter het paard zo min mogelijk hindert en zo goed mogelijk ondersteund in een optimaal tempo naar de hindernis rijd om de afzet te bepalen. zonder het oog voor de hindernis kunnen jij en je paard uit balans raken. Strafpunten worden uitgedeeld als er bijvoorbeeld een balk valt of het paard weigert. Het parcours moet binnen een vastgestelde tijd worden gesprongen.
voordat je de hoogte in gaat begin je altijd met grondbalken, dit zijn balken die op de grond liggen in een bepaalde afstand van elkaar dit is ook meteen je warming up, je paard zijn spieren moeten warm zijn voordat het paard echt kan gaan springen. ( dit om blessures te voorkomen) als er over de grondbalken correct en onder controle word gereden dan gaan de balken langzaam omhoog naar een lage sprong, de hoogte ligt aan de vaardigheid van de ruiter en het paard.
Hoe verder je gaat in training hoe hoger de sprong meestal word. er word een maximum bereikt als het paard of pony aangeeft niet meer hoger te kunnen, dat merk je omdat je pony of paard dan de balken er afspringt of weigert.. Bij het springen gaat het om de kwaliteit van de afzet/ sprong niet om de hoogte je wilt immers 13 hindernissen correct laten zien, je moet vooruit kijken en denken en een beetje lef hebben om de hoogte in te gaan. Niet ieder paard vind springen leuk sommige paarden maar ook ruiters hebben daar soms te weinig zelfvertrouwen voor. Daarom leer je dit na beheersing van je basis. Bij Het Keelven is geen standaard wekelijkse spring les , dit zit standaard in je allround lespakket vanaf level 4.
Parcours trainingen of lessen met een eigen paard of pony is wel mogelijk op afspraak.